Itsekuri

Itsekuri tappaa tavoitteesi

Kirjoitettu 07.01.2020

Itsekuri tappaa pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamisen

On taas uusi vuosi ja vuosikymmen. Some pursuaa erilaisia lupauksia: tipatonta, painon pudotusta, kuntoilua, aikaa perheelle…. Itse en lupaa itselleni enää juuri mitään. Lupaukset ovat usein määrämittaisia ja kuuriluontoisia, joissa onnistuminen perustuu kovaan itsekuriin. ITSEKURI – mitä se on? Se on omia arvojaan vastoin toimimista. Se on toimintaa, joka ei ole itselle luontaista. Kova itsekuri tappaa pitkän aikavälin tavoitteet. Tavoite, joka vaatii kovaa itsekuria, johtaa hyvin usein repsahtamiseen, jonka jälkeen ihminen nakkaa hanskat tiskiin ja ottaa palkintona tuplasti takaisin nopeana mielihyvänä kaiken kokemansa kärsimyksen. Muutaman viikon tai kuukauden elämä oli ehkä hieman erilaista. Ainakin se lie ollut väkinäistä ja epämiellyttävää – ehkä hetkittäin parempaakin, mutta sitten kaikki palautuu ennalleen.

Arvot: ei ole sattumaa miksi toimimme kuten toimimme

Jos elämäntapojaan haluaa muuttaa, on työ tehtävä oman mielensä kanssa pitkäjänteisesti eikä muuttamalla toimintaa 1.1. alkaen. Meillä jokaisella on omat arvomme, jotka ohjaavat toimintaamme. Arvoja voi kategorisoida monella tavalla, esimerkiksi: Perhesuhteet, parisuhde, vanhemmuus, ystävät, työ, vapaa-aika, henkisyys, terveys, yhteisöllisyys ja itsensä kehittäminen. Jos toimintaa haluaa muuttaa, on tärkeää tutkailla omia arvojaan. Millaista mielestäni on arvojeni mukainen elämä eri kategorioissa?

Tässä esimerkkinä pala omasta arvokompassistani:

 

Pohdi ja kirjoita näkyviin omien arvojesi mukainen elämä

Kun kuvaukset ovat omasta mielestä kirkkaat, on hyvä pohtia elämäänsä vaikkapa vuosi taaksepäin. Olenko elänyt arvojeni mukaisesti? Jos en ole elänyt arvojeni mukaan, mistä se johtuu? Onko se oikeasti minun oma arvoni vai tuleeko arvo esimerkiksi omilta vanhemmilta, puolisolta, ystäviltä tai sosiaalisesta mediasta. Jos pohdinnankin jälkeen olet varma, että arvo on sinun omasi, mutta et vain ole elänyt sen mukaisesti, olet tärkeän löydön äärellä. Miksi elät arvojasi vastaan? Jos löydät tuohon kysymykseen vastauksen, silloin on todennäköisesti aidosti mahdollisuus tehdä muutoksia elämään. Usein se vaatii kuitenkin jostain toisesta arvosta luopumista. Niinpä onkin hyvä järjestää arvot mieleiseesi tärkeysjärjestykseen. Jos haluat lisää aikaa lastesi kanssa, onko se pois työstä, kuntoilusta vai parisuhteesta? Siihen pitää löytyä vastaus, jos muutosta haluaa.

Kaikkea et saa, jostain on luovuttava, jos jotain haluat lisää

Esimerkkinä omasta kompassistani (ks. yllä). Haluaisin enemmän rauhoittumista – näin olen sinne jokunen aika sitten kirjoittanut. Eipä se ole toteutunut. On helppo havaita, että kaikki tuossa näkyvät muut arvot menevät sen edelle. Yogaan liittyvä lause minun pitäisi poistaa ja hyväksyä, että minä lisään rauhoittumista sitten, kun on pakko. Kun tunnen olevani terve, painan työt täysillä ja intohimoisesti, treenaan fyysisesti niin kovaa kuin pää kestää ja onneksi olen löytänyt arvojeni mukaisen tavan saada aikaa niin lapsille kuin parisuhteellekin ja olen tähän erittäin tyytyväinen juuri nyt. Tämän lie ystävät huomanneet eli sorry, te olette jääneet arvoissa tällä hetkellä häntäpäähän. Kaikkea mitä haluaisi, en minä ainakaan kykene elämässä saamaan, se on hyväksyttävä. Voisin tehdä uuden vuoden lupauksen, että tapaan ystäviä jatkossa kerran kuussa tai aloitan taas säännöllisen yogan. Arvopohdinnassani en kuitenkaan löydä mitään sellaista, jonka edelle nuo nostaisin, joten lupaus toisi minulle vain pahoinvointia.

Isokuva elämästä – oletko elänyt elämääsi arvojesi mukaan?

Omaa elämäänsä pitää siis mielestäni tarkastella juurikin taakse päin. Elämäntilanteet vaihtelevat ja yksittäisiä päiviä/viikkoja/kuukausia voi joutua panostamaan 100%: sti työhön, itseen, läheiseen tai mihin tahansa. Kun tarkastelujakso on vuosien mittainen, yksittäiset elämäntilanteet ja repsahtamiset menettävät merkityksensä ja näet ehkä ison kuvan elämästä, oletko elämässä arvojesi mukaista elämää.

Ei ole oikeanlaista elämää

Jos kirjoittamasi arvot miellyttävät sinua ja koet eläväsi juuri arvojesi mukaisesti, kaikki on mainiosti, vaikka elämäsi poikkeaisi paljonkin yleisesti hyväksi määritellystä elämästä. Mielestäni on erinomaisen hyväksyttävää, että ihminen on laiska, harrastaa irtosuhteita turvattomasti, vetää kaikki mahdolliset nautintoaineet ja kuolee nuorena, jos hän aidosti haluaa niin tehdä ja on varma, että juuri tuollainen elämä on hänen arvojensa mukaista. Se minua puolestaan suuresti harmittaa, KUN moni elää jonkun toisen arvojen mukaista elämää huomaamattaan. Yleensä tämä näkyy henkisenä pahoinvointina.

Luovuta jo lupauksesi suhteen – itsekuri ei tule pitämään pintaansa!

Äkillisten ja yksittäisten lupausten sijaan haastankin sinut pohtimaan omia arvojasi säännöllisin väliajoin. Samalla voit hyvällä omalla tunnolla lopettaa tämän vuoden lupauksesi tähän. Oivana apuvälineenä arvojen pohdiskeluun suosittelen aiemminkin kehumaani kirjaa ”Joustava mieli”

(Tämä on ihan aito suositus. En ole koskaan Pietikäistä tavannut, eikä suositukseen liity minkäänlaista kaupallista yhteistyötä)

– Markku –

Aiheesta ja aiheen vierestä lisää: