Sosiaalinen dissosaatio

Minä olen arvokkaampi kuin muut

Kirjoitettu 20.11.2015

Asenneilmapiiri on muuttunut. Monesta ihmisestä on tullut rasisti – ainakin tällaisen kokemuksen olen saanut seuratessani sosiaalisen ja perinteisenkin median postauksia. Olen erittäin yllättynyt ja pettynytkin siihen, kuinka moni jakaa todella negatiivista ja jopa törkeää sisältöä maahanmuuttajista. Miksi tällainen muutos on tapahtunut?

Kognitiivinen dissonanssi

Jonkinlaisen vastauksen sain muodostettua eilen lukiessani Donald C. Penningtonin kirjaa: ”Pienryhmän sosiaalipsykologia”. Vallalla lie tällä hetkellä yksi keskeisin sosiaalipsykologian teoria: kognitiivinen dissonanssi (Festinger 1957). Teorian mukaan – mikäli ilmiön oikein ymmärrän – ihminen ei pysty pitämään mielessään kahta ristiriitaista ajatusta tai tietoa. Mielemme on siis pakotettu vääristämään toista tietoa, jotta ristiriidan aiheuttama jännite psyykeissämme helpottuu.

Maahanmuutto – normaalia elämää

Mielestäni kukaan ei voi kiistää faktaa, että siirtolaisuus on osa ihmisten tapaa toimia. Ihmiset siirtyvät paikasta toiseen, jos kokevat, että jossain muualla on parempi olla kuin nykyisessä olinpaikassaan. Jopa yhdestä maailman parhaasta maasta Suomesta, on haluttu muuttaa vielä parempiin maihin. Miljoona suomalaista on viimeisen 150 vuoden aikana siirtynyt maahanmuuttajaksi ja Suomi on verraten pieni tekijä tällä pallolla. IOM:n (Internal Organization of Migration) mukaan tällä hetkellä siirtolaisia on liikkeellä 232 miljoonaa. Nyt yllättävän moni on sitä mieltä, että tämän on loputtava tai ainakaan Suomi ei saa olla osallisena tässä ilmiössä. Monikin on taivastellut, että tuolla ne maahanmuuttajat nyt ovat oluella meidän rahoillamme – no niin on kyllä moni ihan perus suomalainenkin. Mietipä omalle kohdallesi, että olet tehnyt vastaavan reissun ja tilanne hieman tasoittuu ja jostain saat muutaman lantin taskuusi. Ei varmaan monellekaan tule mieleen, että olisi yhden huurteisen ansainnut tai vaikka toisenkin – niin ajattelinkin. Psyyke ei vaan kestä Palataanpas kognitiiviseen dissonanssiin. Media syöttää meille jatkuvia uhkakuvia ja skenaarioita ja alamme ajatella, että minä voin menettää jotain minulle kuuluvaa, kun maahamme muuttaa minulle vieraita ihmisiä. Mieleemme tulee ristiriita, jota psyykeemme ei kestä. Ihminen on itsekäs eläin – tai suurin osa meistä ainakin, enkä todellakaan sulje itseäni pois tuosta ryhmästä. Näinpä helposti mielemme valitsee itsekkyyden ja vääristää kaikki faktat, jotka tukevat toista psyykeemme jännitettä lisäävää tekijää. Tämän jälkeen onkin täysin perusteltua ja omasta mielestä hyväksyttävää olla rasisti. Minä olen arvokkaampi kuin muut Yksilön kognitiivisessa kehittymisessä on omat vaiheensa, jotka etenevät tutkitusti aina samassa järjestyksessä (esim. Jean Piaget, Lawrence Kohlberg). Itsekkyys ja oma näkökulma kuuluvat biologisen kehittymisen alkupään vaiheisiin. Esimerkiksi moraalikäsitys siitä, että kaikki muutkin ihmiset ovat yhtä arvokkaita kuin minä, kuuluu vasta viimeisimpään kehitysvaiheeseen. Kohlbergin tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä ei koskaan edes pääse viimeisimpään vaiheeseen eli ei maailmasta tämän parempi paikka taida koskaan tullakaan. Toki faktat huomioon ottaen, ei rasistinkaan elämä tule helpottumaan. Liekö tällä pohdinnalla mitään totuuden perää – sitä en ole pitänyt hirveän oleellisena ennenkään. Tärkeämpää on, mitä tunteita ja ajatuksia kirjoitus sinussa herätti – pohdi mieluummin niitä, kun sitä mitä mieltä minä asiasta olen. Minulle oli tärkeää, että tämä pohdinta helpotti oman mieleni ristiriitaisia jännitteitä.

– Markku –

Muut postaukset kirjasta