työnohjaus

Mentorointi, coaching vai työnohjaus

Kirjoitettu 03.01.2019

Ohjauksellisten menetelmien käyttämisellä on tutkitusti osoitettu olevan vahva yhteys yritysten kannattavuuteen. Usein ihmetellään, miten eri menetelmät eroavat toisistaan. Tässäpä erittäin suoraviivaistetusti minun ajatukseni eroista:

  • Mentorointi: Kun halutaan hyödyntää olemassa olevaa kokemusta ja osaamista. Ammatillisesti kokeneempi, usein elämää enemmän nähnyt henkilö siirtää soveltean oman osaamisensa sinulle.
  • Coaching: Kun halutaan saavuttaa suhteellisen selvät tavoitteet suhteellisen nopeassa aikataulussa. Juuri sinun tavoitteeseesi koulutettu ja kyseistä alaa paljon nähnyt henkilö sparraa sinut saavuttamaan tavoitteesi.
  • Työnohjaus: Kun halutaan oivaltaa enemmän itsestä ja omasta käyttäytymisestä. Kun olet halukas ja valmis muuttamaan itseäsi. Koulutettu työnohjaaja haastaa ajatteluasi ja pistää sinut näkemään asiat ja ehkä jopa itsesi erilaisista näkökulmista. Matkalle lähtiessä maalia on vaikea tietää. Tavoitteena on kasvaa ammatillisesti, mutta usein kaupan päälle myös ihmisenä.

Ohjaukselliset menetelmät ovat kuitenkin aina ohjaajansa näköisiä ja tilanteesta riippuen käytetyt menetelmät menevät usein päällekkäin ja sekaisin. Taitava ohjaaja osaa valita kulloiseenkin tilanteeseen sopivimmat menetelmät asiakkaidensa parhaaksi.

Videolla on aihetta käsitelty hieman seikkaperäisemmin.

 

 

Lue lisää:

– Markku –