Turvallisuus

Turvallisuus on asennetta!

Kirjoitettu 28.03.2016

Olimme viikon seuraamassa ja ohjaamassa oppilaiden suorittamia turvallisuuskäytäntöjä: tuumatuokioita, riskikartoituksia ja turvallisuuden havainnointikierroksia (turvakävelyjä). Kokemukset olivat erittäin positiivisia – jos opettajien asenne on kohdallaan ja he ovat asiasta innostuneita, niin oppilaat ja opiskelijat ovat täysillä mukana. Tämä ei liene iso yllätys, toki havaittu ero oli minulle odotettuakin suurempi.

Keskeisin hankkeen teema on kaikkien osallisuus. Millaisiksi teollisuuden turvallisuusjohtamisen teemat ovat taipuneet eskarilaisten maailmassa?

Eli eskarissa kaikki olivat ihan täysillä mukana touhussa. Kenelläkään ei ollut pienintäkään negatiivista ennakko-odotusta asiaan – ei lapsilla eikä aikuisilla. Tai ainakaan sitä emme havainneet. Myös perusopetuksessa sekä lukioissa oli asenne lähes jokaisella kunnossa.

Turvallisesti ladulle

Ammattiopistoistoissa opettajien ja työyhteisön asenne-erot olivat suurimmat. Joillakin aloilla turvallisuus huomioitiin erittäin hyvin ja asenne uuden oppimiseen oli kunnossa, kun taas toisaalla vallitsi suuri välinpitämättömyys sekä turvallisuuteen että muutostarpeeseen. Työpajoissa, joissa ei lähdetty edes kokeilemaan hankkeessa olevia menetelmiä, tapahtui meidänkin läsnä ollessamme merkittävä tapaturma. Tästä ei ainakaan kuluvan viikon aikana raportoitu minnekään. Konepajassa nuoret olivat ilman suojalaseja, jotkut jopa ilman turvakenkiä ja se oli yhteisössä hyväksyttävää. Eräs oppilas kehui näyttäneensä keskaria asiakkaalle, joka oli komentanut hänelle turvalasit päähän. Tämä surettaa minua erityisesti, kun kyse on oman alani opiskelijoista. Työttömyyskortistossa ja sairauskassassa on teille valitettavasti vielä tilaa – työelämässä ei.

Turvallisesti pistämään

Nopeita muutoksia jokaiselle oppiasteelle ei varmasti ole saatavissa. Jos tämä hanke saadaan kattamaan kaikki maan koulut, kasvanee nykyisistä eskarilaisista ja peruskoululaisista toivottavasti sellaisia nuoria ja aikuisia, jotka eivät suostu turvattomassa ympäristössä toimimaan ja tämä sama usko oli myös kaikilla hankkeen väliarviointitilaisuudessa olleilla rehtoreilla sekä oppilaitosyksiköiden johtajilla. Kiitoksia jälleen kaikille hienosta viikosta Rovaniemellä!

– Markku –

Kuvissa olevissa kohteissa turvallisuus oli hoidettu hienosti, kuten suurimmassa osassa muuallakin.