työpaikka

Voittajaksi 5: Valitse oikea työpaikka!

Kirjoitettu 22.09.2013

Elämää voi elää vain eteenpäin ja sitä voi ymmärtää vain taaksepäin, näin kait asian laita on myös uran kanssa. Tätä pähkäilemme nyt Jaskan kanssa. Jos oikea tehtävä on jo löytynyt, luultavasti et edes ajattele tekeväsi töitä, joten sinä voit lopettaa lukemisen tähän. Muille toivottavasti jotain oivalluksia on tässä ja nyt tarjolla.

Tärkeintä – ihmiset!

Jack ottaa viisi näkökulmaa oikean työn määrittämiseksi: Ihmiset, mahdollisuudet, urakehitysnäkymät, ketä varten sekä työn sisältö. Jack väittää, etteivät nämä ole hänen mielestään tärkeysjärjestyksessä. Sen verran olen Jaskaa oppinut tuntemaan, että enpäs usko tuota väitettä.

Helpompi, kun et tiedä kaverisi tienaavan enemmän kuin sinä

Ennen kuin Jaska hyppää valitsemiinsa näkökulmiin, hän käy läpi ajatuksensa rahasta – tuskin sattumalta. Palkka on yksi mielenkiintoisimmista säilyneistä tabuista. Palkasta ei juuri keskustella edes lähimmän työkaverin kanssa. Miksi ei? No alkaahan se v@^*ttamaan, jos kaveri tienaisi enemmän – helpompi on elää kun ei sitä tiedä. Julkisesti tietysti todetaan, ettei rahalla ole merkitystä. Kaikkein karseimmalta asia kuulostaa sanottuna kaverin suusta, jonka tietää ansaitsevan hyvin. Niin kuin kaikessa muussakin, sillä ei ole sinun elämäsi kannalta mitään merkitystä, mitä muut ajattelevat. Tärkeintä on tiedostaa rehellisesti, miten paljon raha sinulle merkitsee. Sen jälkeen voit pohtia, minkälaisia tunteita raha ja palkkaus sinulle luovat ja miksi. Jos tänne asti pääset, niin kannattanee pohtia edelleen, että haluaisitko rahan luovan sinulle jotain toisenlaisia tunteita. Rahalla on siis merkitystä ja yleensä vielä erittäin paljon.

Viihdytkö työkavereidesi seurassa?

Tärkein näkökulma oikean työn löytämiseen ovat ihmiset. Viihdytkö kollegojesi seurassa päivästä toiseen? Vastaako organisaation perusvire sinun luonnettasi? Jaskaa mukaillen tarkoitan perusvireellä ennen kaikkea asenteita ja arvoja. ”Mikään fyysinen vamma ei ole niin vaikea kuin asennevamma”. Miten ihmisiin luotetaan, miten vastuuta kannetaan, osataanko kääriä hihat vai vältelläänkö mieluummin töitä ja vastuuta? Yritetäänkö näyttää hyviltä ja selitellään mieluummin kuin sanotaan suoraan ja tehdään? Sopiiko organisaatiosi huumori yhteen omasi kanssa? Mikäli noiden kysymysten kanssa kuljet käsi kädessä samaan suuntaan organisaatiosi kanssa, olet todennäköisesti erittäin lähellä sinulle oikeaa työpaikkaa. Ellet ole, joutunet pitämään yllä kuormittavaa roolia työpäiviesi ajan ja se syö sinut sisältä – mieti vakavasti työpaikan vaihtoa. Sinun pitää löytää omanlaiset ihmiset ympärillesi!

Varma on tylsää ja puuduttavaa

Mahdollisuuksilla Jack tarkoittaa työn tarjoamia kehittymis- ja oppimismahdollisuuksia. Voi olla houkuttelevaa ottaa työ, jossa menestyminen tuntuu jo etukäteen varmalta. Se ei taida valitettavasti olla järkevä valinta. Jokaisen työn tulisi olla jossain määrin haasteellista. Venyminen, kasvaminen ja oppiminen pitävät sinut sitoutuneena ja tarmokkaana. Ne tekevät työstä mielenkiintoisempaa ja pitävät ajatuksesi työssä. Myös organisaation tulee olla sellainen, että tunnet sen opettavan sinua. Ei ole järkevää valita organisaatiota, josta on jo alussa tunne, että olet organisaatiosi fiksuin. Tässä kohtaa on taas mielenkiintoisen pohdinnan paikka. Jos tällainen tunne syntyy, kertooko se enemmän sinusta vai organisaatiosta? Työn tulee siis antaa sinulle mahdollisuuden kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena. Sinulla on tunne, että opit työssä asioita, joita et tiennyt edes tarvitsevasi.

Juuri sinulle sopiva työpaikka?

Kolmas työn sopivuudesta kertova merkki koskee urakehitystä. Kannattaa etsiä työtä, josta sinulle on hyötyä vielä työstä lähdettyäsikin. Joissakin yrityksissä työskentely on kuin saisi olympiamitalin. Siitä saa otsaansa huipputulosten ja menestyksen leiman koko loppu-uransa ajaksi. Näkökulma on haastava. On tietysti eduksi työskennellä isoissa menestyvissä konserneissa, mutta tehtävät siellä saattavat olla huomattavasti rajallisempia kuin pienemmässä yrityksessä. Joissakin pienissä yrityksissä voi saada vertaansa vailla olevia kokemuksia ja näkyvyyttä. Niissä on mahdollisuus päästä tekemään hyvinkin merkittäviä tehtäviä jo uran alkuvaiheissa. Urakehitykseen liittyvät myös itse työn ulkopuoliset tekijät. Riippuen toimialasta, vaikeina taloudellisina aikoina voi olla jopa mahdotonta näyttää osaamistaan ja edetä uralla. Toisin päin ajateltuna, talouden nousukiidossa voi menestyksekkään johtajan mainetta niittää, vaikkei sitä välttämättä olisi ansainnutkaan. Jokainen työ on uhkapeli, joka voi edistää uraasi tai katkaista sen. Mikä on urakehityksen kannalta paras polku? Suoraa vastausta tähänkään kysymykseen ei ole. On vain löydettävä tehtävä, joka täyttää juuri sinulle tällä hetkellä olevat tarpeet.

Itsetuntemusta tarvitaan!

Ketä varten? Ketä varten teet työtä? Ketä varten valitset urasi ja tehtäväsi? Valitsemme kaikki uramme aikana työpaikkoja vanhempiemme, puolison, lasten tai kavereiden mielipiteiden takia. Eihän tämä missään nimessä ole väärin. Pointti on se, että halu kunnioittaa valittua mielipidettä tulee aidosti sinusta itsestäsi. Itsetuntemukselta siis vaaditaan taas paljon. Työskentely jonkun toisen tarpeiden tai unelmien täyttämiseksi kostautuu lähes aina!

Viimeisimpänä ja vähäisimpänä – itse työn sisältö?

Viimeiseksi Jaskalta jää työn sisältö. Kappaletta lukiessa tuntuu, että Jaska on tämän asian ottanut mukaan, koska ei ole uskaltanut jättää poiskaan. Väitänpä nyt toisin kuin olen monesti aiemmin väittänyt – mikäli nuo yllä olevat neljä asiaa sekä palkka ovat kunnossa, varmasti nautit työstäsi, vaikka se olisi sonnan luontia. Uskon kyllä siihen, että on olemassa intohimoisia ihmisiä, jotka ottavat työnsä sen sisällön takia kutsumuksena. Tämä ei kuitenkaan päde valtaosaan meistä. Tähän lopputulemaan olen nyt tullut. Aika näyttää palaako mieleni joskus aikaan, jolloin pidin työn sisältöä kaikkein tärkeimpänä asiana työn valitsemisessa. Todettakoon vielä Jaskan lopputulema, etten anna hänen näkemyksistään vain omaa tulkintaani: ”Jos työ ei kiinnosta sinua jollain tasolla – jos itse työssä ei ole sitä jotain – älä tyydy siihen”.

Ole itsesi ja tee työsi niin hyvin kuin pystyt

Olipa tilanne työtehtävän osalta mikä tahansa, tärkein neuvomme on: tee työsi niin hyvin kuin kykenet. Missään tilanteessa ei ole yrityksesi eikä varsinkaan sinun etusi katkeroitua ja hoitaa tehtäviäsi puoliteholla. Tiedän, ettei tämä ole aina helppoa. Näin tehden uskon, että ellet itse löydä oikeaa työtä, oikea työ löytää sinut (Mustanaamiota mukaillen), etkä enää koskaan tunne tekeväsi oikeasti työtä.

Jack Welch: Voittajaksi – juttusarjan muut osat:

-Markku-