Satu-Lotta Kainulainen

Valmentajaesittely Satu-Lotta Kainulainen

Kirjoitettu 01.06.2021

Lujasti lempeä, Maaret Kalliota lainaten. Näin kuvailee itseään valmentajana Satu-Lotta Kainulainen. Hänen kanssaan jutellessaan tulee hyvin esille se, miten kokonaisvaltaista ihmisen hyvinvointi on ja miten suuria vaikutuksia pienilläkin muutoksilla voi saada aikaan.

Lukioaikaiset haaveet toteutuivat

Satu-Lotan elämä on pyörinyt aina urheilun ympärillä ja jo urheilulukiossa hän huomasi, että terveystieto ja muut hyvinvointiin liittyvät aiheet kiinnostivat paljon. Satu-Lotta päätti jo siinä vaiheessa, että jossain muodossa nämä asiat tulisivat olemaan osa hänen työtään tulevaisuudessa. Kirjoitusten jälkeen hän kouluttautui ensin liikuntaneuvojaksi ja tämän jälkeen ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi. Pääpaino opiskeluissa oli hyvinvointiteemojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentamisen ympärillä. Jo opiskeluaikana Satu-Lotta työskenteli mm. liikuntakeskuksissa ohjaajana, Personal Trainerina.
Liikunta-asiakkaiden kanssa työskennellessään Satu-Lotta Kainulainen huomasi, että monilla ihmisillä oli vaikeus sopeutua muutokseen ja hän alkoi panostaa enemmän asiakkaiden psyykkiseen valmentamiseen. Nykyisin hän puhuukin itsestään enemmän muutosvalmentajana kuin Personal Trainerina. Hänen valmennuksissaan ei keskitytä pelkästään liikuntasuoritukseen tai -määriin vaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Sisäisen motivaation löytyminen auttaa eteenpäin

Asiakkaan kanssa ensimmäinen tapaaminen lähtee liikkeelle keskustellen henkilön elämästä ja tavoitteista. Tärkeintä on selvittää, mitä asiakas haluaa ja etenkin miksi hän haluaa asettaa tavoitteita itselleen. Usein asiakkaan itsetuntemus on huono ja pohjimmainen syy muutokselle onkin joku muu mitä alun perin on ajateltu. Sisäisen motivaation löytyminen on siis avaintekijä, että muutosmatka voidaan aloittaa ja tavoitteita määritellä. Asiakkaan kanssa yhdessä suunnitellaan pieniä, selkeitä tavoitteita, ja niiden toteutumista seurataan tiivisti. Satu-Lotta kannustaa valmennettaviaan lujasti mutta hyväntahtoisesti. Vuosien varrella hän on oppinut lukemaan valmennettaviaan hyvin ja osaa tukea jokaista oikealla tavalla.

Toisinaan Satu-Lotan asiakkaat tulevat valmennettaviksi laajemman työyhteisön valmennuksen kautta ja toisinaan asiakas ottaa yksityishenkilönä yhteyttä. Yhteistä kuitenkin kaikille on se, että ihmisen hyvinvoinnin lisääntyminen tuo paljon hyvää hänen ympärilleen sekä työyhteisöön että muuhun lähipiiriin. Usein uusi asiakas tuleekin suosittelun kautta, kun hän on huomannut, miten paljon positiivisia vaikutuksia valmennus on esimerkiksi työkaverissa saanut aikaan.

Tyytyväisiä asiakkaita riittääkin:
”Kokonaisvaltainen hyvinvointivalmentaja, joka ottaa asiakkaan yksilöllisesti huomioon ei voi muuta kuin suositella! Tönäisee eteenpäin silloin kun tarvitsee, pitää kiinni silloin kun pitää jarrutella.”
”En ees tiedä tajuanko itse kuinka ison muutoksen oon käynyt läpi! Enkä puhu nyt numeroista ja mitattavista tuloksista vaan pääkopasta ja ylipäätään elämäntavasta. Elämäni paras päätös ottaa valmentaja ja sä olit tähän hommaan kyllä parasta ykkösluokkaa.”

Kesällä kannattaa rakentaa hyvinvointia pimeää aikaa varten

Haastattelun lopuksi on hyvä pyytää Satu-Lotalta vinkkejä alkavaa lomakautta varten. Satu-Lotta vinkkaakin, että kesän aikana ei kannata heittää kaikkia rutiineja pois. Kun valo lisääntyy, niin on hyvä hetki lähteä miettimään asioita, jotka tuovat itselle hyvinvointia ja kerätä energiaa syksyn ja talven pimeää aikaa varten. Ja kannattaa miettiä, miten kesän energiaa voisi hyödyntää niin, että sama draivi jatkuisi myös syksyllä arkirutiinien seassa. Tässäpä siis hyvä vinkki meille kaikille!

Satu-Lotta Kainulainen löytyy myös LinkedInistä.

-Kaisa