Ryhmä pohtimassa ryhmädynamiikkaa

Valmet IT:n ryhmä ryhmädynamiikkapäivässä

Kirjoitettu 04.07.2014

Valmetin Suomen IT-ryhmän ryhmädynamiikan kehityspäivä vietettiin Knuutilan-kartanossa Nokialla 12.6.2014. Puitteet kartanossa olivat perinteikkäät ja täynnä historiaa lähtien jo 300-luvulta. Ruoka oli erinomaista ja tuoretta lähiruokaa. Oman makuni kruununa helmeili lipstikkakeitto. Tällä kertaa yläkerran toimitusketju petti ja vettä tuli melkein koko päivän kuin saavista olisi kaadeltu – palautetta on annettu.

Ryhmä oli aiempiin ryhmiin verrattuna suurempi kuin minulla aiemmin on ollut kehityspäivissäni. Niinpä olin pyytänyt kaverikseni Arja Kitolan. Erityisesti toista ohjaajaa tarvittiin pienryhmäistunnossa, mutta mielenkiintoista oli saada insinöörinäkemyksen lisäksi päivään myös hieman humaanimpia näkökulmia.

Ryhmän palauteet päivästä:

”Me saimme teoreettisen mallin ryhmän ja tiimin eroista. Teorioiden lisäksi meille jäi kaksi kehityskohdetta. Minusta paikan päällä saavutimme tutustumistavoitteen.”

Tänään onnistuinoppimaan ryhmäilmiöitä, tutustumaan kollegoihin”

Tänään onnistuinsaamaan uusia ajatuksia ryhmässä toimimiseen sekä toimitavoiksi”

Tänään onnistuintutustumaan ryhmään”

”Tutustuminen pysähtyi kuin seinään, kun TV:stä alkoi jalkapallo. Olipa huono ajoitus.”

”Jalkapallon katsomisen olisi voinut jättää pois. Sen ajan olisi voinut vielä käyttää tutustumiseen ja keskusteluun. Pelin seuraaminen tappoi keskustelun.”

Lisäksi suullisesti kaksi osallistujaa kertoi haluavansa tulevaisuudessakin lisää ryhmädynamiikkaa. Yhdessä suullisessa palautteessa olisi toivottu, että olisin elävöittänyt teorioita enemmällä määrällä omakohtaisia kokemuksia.

Statistiikkaa ryhmän palautteista:

palaute valmet

Omia tuntemuksiani päivästä

Oma tunnetasoni ei päivän aikana ollut jostain syystä sellainen kuin olen tottunut. Tapahtumasta on nyt kulunut viikko ja olen tuota asiaa paljon miettinyt. Syy oli ehkäpä siinä, että ryhmän jäsenet olivat toisilleen vieraampia kuin etukäteen olin osannut arvioida. Minulla oli rakennettu vaihtoehtoinen ohjelma, jossa olisi ollut enemmän tutustumiseen liittyviä harjoitteita, mutta viimetingassa valitsin aamupäiväksi erilaisen etenemistavan. Tämä valinta kaihersi mieltäni päivän aikana. Toisenlaisella aamupäivällä olisi ehkä päästy syvemmälle tunnetiloissa. Tämän seurauksena tulevissa tapahtumissa käyn ryhmän koostumuksen entistä tarkemmin läpi ryhmän esimiehen kanssa.

Lisäksi mieleeni jäi muhimaan palaute, jossa toivottiin lisää omien kokemusten jakamista. Palaute kosketti erityisesti, koska kyseessä on asia, josta olen tottunut saamaan positiivista palautetta. Jostain syystä en tällä kertaa pystynyt välittämään omakohtaisia kokemuksia ja tunnetiloja ainakaan jokaiselle osallistujalle. Tämä lie fakta, joka ”esiintyvänä taiteilijana” on hyväksyttävä. Meillä kaikilla on oma maailmamme ja tulemme tilanteisiin omista lähtökohdistamme. Ehkä on mahdottomuus odottaa, että aina pystyisi tavoittamaan jokaisen ihmisen.

Olkoonkin niin, että olisin toivonut itseltäni parempaa onnistumista, annettu kirjallinen palaute kuitenkin kertoo, että asiakkaan odotukset täyttyivät ja osin jopa ylittyivät. Lisäksi moni oppi tuntemaan ryhmäläisiään paremmin ja useimpien kiinnostus ryhmädynamiikkaan heräsi. Toivonkin vahvasti, että saisin jatkaa kyseisen ryhmän kanssa kehitysmatkaa kohti huipputiimiä tulevaisuudessa – nälkää ja ajatuksia jäi kovasti.

Iloinen olen myös siitä, että ryhmä sai luotua kaksi konkreettista tavoitetta ryhmädynamiikan sekä asiakaspalvelun kehittämiseksi. Ja kait se on oltava tyytyväinen siihenkin, että kaksi mieshenkilöä olisi halunnut mieluummin jatkaa iltaa ryhmädynamiikan parissa kuin seuraten MM-jalkapalloa – hienoa! Ymmärrän toki innokkaana penkkiurheilijana, että osa ihmisistä halusi jo tuohon aikaan omaa aikaa ja nauttia hienosta urheilutapahtumasta. Päivä oli kuitenkin aika vaativa – toisille varmasti enemmän kuin toisille.

knuutila aittahotelli

-Markku-