parisuhteen

Parisuhteen WAU!

Kirjoitettu 03.11.2013

Olli-Pekka Pohjanmäki esitteli verkostojohtamisen EMBA-jaksolla asiakastyytyväisyyteen liittyvän mallin. Malli jäi mytivöitymään mieleeni ja mieli pyöräytti mallin parisuhdemaailmaan. Tässäpä olisi tarjolla teille yksi teema ja työkalu johonkin parisuhteenne kehityspalaveriin.

Lähden purkamaan its mallia oman parisuhteeni kautta – kuinka profiloiva tapa tämä lie vaimoni mielestä, ilta sen kertonee. Ensimmäinen käyrä kulkee kovin vaakatasossa ja kertoo suhteelle aika merkityksettömästä asiasta. Tällaisia asioita suhteissa on erittäin paljon. Meillä tällainen asia voisi olla vaikkapa ikkunoiden puhtaus. Ehkä se on ihan kiva, että niistä läpi näkee – toki minusta turha niitä on joka vuosi hinkata, kuluvatkin vielä. Vaimo niitä toki useammin pesee, mutta vaikka hän pesisi niitä joka päivä, ei suhteemme minun näkökulmasta katsottuna paranisi lain. Suhde voisi jopa heikentyä – hinkkaukseen käytetty aika olisi jostain tärkeämmästä asiasta pois. Merkityksettömilläkin asioilla on oma kynnysarvonsa, mutta vaikka tällaisen asian laatua parantaisi kuinka paljon, ei se tuo suhteelle lisäarvoa.

Seuraavalla käppyrällä on puolestaan hieman enemmän merkitystä parisuhteelle – sanottakoon sitä hygieniakäyräksi. Meidän suhteessa se voisi kuvastaa yhteisiä harrastuksia. On hienoa liikkua yhdessä, nauttia luonnosta tai pelailla lautapelejä. Määräänsä enempäähän niitä ei ehdi tehdä, mutta sen mitä ehdimme, tuottaa se suhteellemme merkittävää lisäarvoa ja tyytyväisyyttä.

wauH2

Kolmas tekijä on jo parisuhteelle kriittinen. Mitä laadukkaampaa tämä asia on, sitä enemmän se tuottaa tyytyväisyyttä parisuhteeseen. Tähän kategoriaan poimin omasta suhteestamme näkemyksen lasten kasvatuksesta. Jos tuntisin, että kasvatusperiaatteemme poikkeaisivat paljon toisistamme, uskon ettei parisuhteemme voisi voida hyvin. Asia on päivittäin käsillä ja pidän erittäin tärkeänä arvona, ettei meidän energiamme kulu periaatteiden parissa vaan se voidaan suunnata itse tekemiseen.

Viimeisenä käyränä on suhteen profiloiva tekijä. Nimeän tämän parisuhteen WAU:ksi. Se on suhteen suola, joka tarjoaa sen jonkun. Kun sen jonkin laatu lisääntyy vain vähän, tuottaa se paljon tyytyväisyyttä suhteeseen. Mikä se jokin kenellekin on – se kannattaa miettiä? Meidän suhteessa se on – no puhukoot käyrä puolestaan.

Parisuhteen arvot ja merkitykset eivät tietysti ole stabiileja vaan elävät ajassa. Niitä on tärkeää käydä yhdessä aika ajoin läpi. Tärkeää on myös ymmärtää, että molemmat osapuolet näkevät tässäkin kohtaa maailman omalla tavallaan. Molempien näkemykset ovat yhtä oikein. Tärkeintä on ymmärtää, miten minä luon kumppanilleni WAUN!

-Markku-