yrittäjät

Yrittäjät ovat joko tyhmiä tai hulluja!

Kirjoitettu 16.11.2013

Ja juuri sen takia monet yrittäjät menestyvät erinomaisesti – mitä sitten menestymisellä tarkoitetaankaan. Tähän lopputulemaan tulin luettuani kirjan Taivas+Helvetti. Hullu tuntee menestyvänsä aina, vaikka takana olisi pari konkurssiakin. Tarpeeksi hullu kun on, niin aina jaksaa yrittää vielä kerran ja lopulta yritysidea on riittävän hullu onnistuakseen. Toinen vaihtoehto yrittämiseen näyttäisi olevan, että on tarpeeksi tyhmä. Tyhmä on sanana kovin tyhmä, mutta tarkoitan tällä sitä, että moni yrittäjäksi alkava, ei todennäköisesti tiedä yhtään mitään, mitä liiketoimenjohtaminen pitää edes sisällään saatikka, miten sitä pitäisi johtaa. Ja todennäköisesti juuri siksi heillä on mahdollisuus menestyä. Pelko ei ole läsnä, vaan vallitseva tunne onkin intohimo.

Lohta Pösöllä Eurooppaan!

Hyvä esimerkki hulluudesta on mielestäni Siivosen Pekan tarina. Laman kourissa, kun Pekka oli kaverinsa kanssa vailla työtä, he keksivät lähteä viemään lohta Keski-Eurooppaan. Ensimmäinen kalalasti päätyi autokolariin Pohjois-Saksassa. Kukaan ei loukkaantunut, mutta auto meni rusinaksi ja kalat pilaantuivat. Viimeisillä rahoillaan pojat ostivat kaljaa ja saunassa tarina taipui vanhojen hauskojen limonadipullojen etiketteihin ja siitä lähti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tarina. Tällä hetkellä liikevaihto näyttää olevan 22Milj. euroa, 10% liikevoittoa tehtynä 56 henkilöllä omavaraisuusasteen ollessa 51%. Ei paskempi saunareissu pojilla vuonna 1995. Oletteko muuten nähneet monta kyseisen yrityksen TV-mainoskampanjaa? Niinpä, ei niitä ole tehty ainoatakaan, mutta silti Kukko-olut on piirtynyt silmiimme tämän tästäkin. Sivujuonteena tähän kirjoitukseen totean vain, että nämä veijarit ymmärsivät hyvin sen, ettei ydinosaamisen hallitseminen riitä kuin alkuun. Pitää ymmärtää kokonaisuus, mistä kyvykkyys menestyä markkinoilla syntyy ja toimia!

Miksi vaivautua moiseen?

Jälleen pääsen lempiaiheeseeni: tahtoon ja tarpeeseen. Työttömiä on nyt noin kaksisataatuhatta. Miksi niin harva heistä lähtee viemään lohta Eurooppaan 405-pösöllä? Syitä on kolme, joista tärkein mielestäni on, että heillä ei ole merkittävää tarvetta. Korvausjärjestelmä riittää täyttämään heidän tarpeensa, ettei kannata olla hullu. Riittävän tyhmiäkään he eivät ole, että alkaisivat nähdä kaiken sen vaivan, jota yrittäminen vaatii. Riittää kun itketään, etteivät toiset tarjoa meille töitä. Eräänä päivänä katsoin, kun innokas kaveri viritteli kaupan pihaan tulet ja alkoi loimuttelemaan lohta. Kyllä sitä työtä on, jos haluaa tehdä.

Tarvitaan hulluutta ja tyhmyyttä!

Toisesta suunnasta katsottuna, miksi isot yritykset eivät tahdo menestyä samassa määrin kuin pienet yritykset? Mielestäni menestykseen tarvitaan hulluutta, riskinottoa ja ehkä vähän tyhmyyttäkin. Harvassa on kuitenkin ne yritysjohtajat, joilla on tarvetta ottaa pienintäkään riskiä oman hyvinvoinnin ja toimeentulonsa suhteen. Sellainen johtaja, joka on tarpeeksi hullu tai tyhmä, ottaa riskejä ja silloin on mahdollisuus syntyä jotain uutta. Vallitseva toimitapa on kuitenkin päinvastainen – mennään pienillä ja hitailla liikkeillä. Liikkeillä, joita on tehty ennenkin ja sillä intensiteetillä, että varmastikaan ei oma perse ole uhattuna. Ja näinhän se onkin viisasta. Mikä ihme olisi se tarve, joka ohjaisi toimimaan toisin? Ei mikään muu kuin hulluus tai tyhmyys.

Tämä kirjoitus on hyvä päättää viisauteen, jonka twitter heitti taannoin tajuntaani (vapaa tulkintani): Hulluus tässä maailmassa on, että viisaat ihmiset ovat huoliensa riivaamia, kun taas tyhmät ihmiset ovat täynnä luottamusta.

-Markku-

Muut pohdinnat kirjasta Taivas+Helvetti:

Nyt vittu juostaan!

Tuloeroja lisää!

Terveys ei tartu, sairaus tarttuu!