Perustehtävä kokemuksellisesti

Perustehtävä: Lisätä positiivisuutta

Kirjoitettu 12.03.2015

19.2.2015 Kokoonnuimme ISS Kiinteistön ylläpitopalvelujen johtoryhmällä Nuuksion Kattilaan pohtimaan ryhmädynamiikan saloja.

Temperamenttianalyysi antoi hyvän pohjan päivälle

Tämä kerta poikkesi aiemmista siinä, että käytössä oli etukäteiskysely eli minulla oli vahva aavistus tulevan ryhmän koostumuksesta. Tällä kertaa aavistus osui erittäin hyvin kohdalleen ja niinpä päiväkin onnistui erittäin hyvin. Jälleen kerran täytyy nostaa ryhmä keskiöön – minulla on tietysti roolini päivän onnistumisesta, mutta kyllä erittäin tärkeä rooli on jokaisella ryhmän jäsenelläkin, jotta ryhmä saa parhaan mahdollisen annin valmennuksesta. Tämä totuus pätee myös jokaisen ryhmän arjessa.

Perustehtävä – kaiken kulmakivi

Yksi keskeinen pohdittava asia päivässä oli ryhmän perustehtävä. Varsinkaan johtoryhmillä vastaus kysymykseen: ”Mikä on ryhmän perustehtävä?”, ei ole helppo. Kun ei varsinaisesti painita yhdessä asiatavoitteen eteen, mikä on se tekijä, johon johtoryhmä voi ryhmänä vaikuttaa.

Tämän ryhmän lopputulema perustehtävästä lämmittää mieltäni erityisen kovasti. Vaikka ryhmän jäsenten temperamentit painottuivat asiakeskeisyyteen, oli yli 150 idean loppuseulonnan tulos: perustehtävämme on lisätä positiivisuutta organisaatiossamme. Olipa kyse mistä tahansa johtoryhmästä, jos se tuossa tavoitteessaan onnistuu, se varmasti luo lisäarvoa organisaatiolleen ja sitä kautta asiakkailleen.

Esiinnousseita ilmiöitä päivän aikana

Muita teemoja joihin päivän aikana törmättiin olivat mm.:

  • ryhmän jäsenten paremmin tunteminen,
  • roolit ryhmässä,
  • ”miksi samalla strategialle päädyttiin ihan eri lopputulokseen?”,
  • eri temperamenttien kohtaamisen haasteet
  • kaksoistavoite

Kokonaisarvio päivästä (vastausprosentti 100%)

palautejakauma

Avoimet palautteet

” Kokonaisuutena ohjelma oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen.”

” Tämä oli hyvä alku oman ryhmäkäyttäytymisen ja ryhmäilmiöiden tutkimiselle. Uskon että tätä ryhmää kiinnostaa myös kehittyä ryhmänä. Omasta mielestäni emme kuitenkaan ole työryhmä vaikka yhteistä fiilistä ja avoimuutta korostettiin. Perustehtävässä pysyminen on vaikeaa niin myös työn arjessa. Se oli havaintoni.”

” Hyvä päivä. Hieman normaalista poikkeava ja sai porukan miettimään myös meitä enemmän ryhmänä.”

”Vetäjälle kiitos, keskustelimme mielestäni enemmän keskenämme, kuin kuuntelimme eli olimme läsnä/osallstuimme”

” Kiitoksia mielenkiintoisesta tilaisuudesta. Päivän koulutus oli mielenkiintoinen, vastaavassa en ole aikaisemmin ollut mukana. Aihe piiri herätti ajatuksia tehtävien hoidossa, joita voin myös omissa tiimipalaverissa myös hyödyntää.”

” Mukavia tehtäviä ja hyvää keskustelua tiimin kanssa. Nyt on omissa käsissä, kuinka hyvin ryhmämme saadaan toimimaan jatkossa optimaalisemmin.”

” ”oikealle” ryhmälle olisi hyvä, koska ollaan päivittäin tekemisissä”

Hyvä sapluuna.”

Oikein paljon kiitoksia vielä koko ryhmälle antoisasta päivästä. Toivottavasti saan jatkaa yhteistyötä organisaationne kanssa vastedeskin.

-Markku-

 

Linkkivinkit:

Johtamiskulttuurin kehittämisprosessi

Peilitunnelimetodi