turvallisuus

Lasten ja nuorten turvallisuus! Tule mukaan talkoisiin!

Kirjoitettu 27.01.2014

Opetusala on suuressa murroksessa. Yksi keskeisimpiä teemoja on tällä hetkellä koulujen turvallisuus. Tuoreimpana mielessä on pulkkamäessä tapahtunut ikävä yksilötragedia, jonka seurauksena OAJ harkitsee riskilajien kuten laskettelun, murtomaahiihdon tai suunnistuksen kieltämistä. Minun maailman kuvassa ei kyllä riskilaji ja hiihto kuulu samaan lauseeseen. Seuraavaksi mieleeni tulee oppilaan ruokalastapoistoepisodi Alppilan koulussa ja kauheimpana mielensyövereissä kummittelevat kouluampumistapaukset. Koulumaailma on menossa huolestuttavaan suuntaan – voidaanko tehdä jotain? Ehdottomasti KYLLÄ! Turvallisuus on asia, jota pitää systemaattisesti johtaa ja ennen kaikkea se on asia, joka kuuluu meille jokaiselle.

Työtapaturmat ja huono turvallisuus maksavat satoja miljoonia euroja vuodessa

Olen toiminut noin kaksikymmentä vuotta suomalaisessa teollisuudessa ja siellä turvallisuusjohtaminen on ollut pitkään arkipäivää. Syy yksityisellä sektorilla on ilmeinen – raha. Työtapaturmat ja niistä seuraavat poissaolot ovat merkittävä kuluerä ja kuormitustekijä yritykselle. Keskimäärin työtapaturma maksaa 3000€ ja tapaturmia palkansaajille Suomessa sattuu noin 130 000kpl vuodessa eli hintalappu on satoja miljoonia euroja. Miten turvallisuutta johdetaan julkisella sektorilla? Entäpä tarkemmin kouluissa?

Lumisodan comeback!!

Mielestäni keskeisin turvallisuutta parantava tekijä on havahtuminen. Turvallisuutta ei paranna juuri lainkaan suunnitelmien teko johtotasolla tai reksin paperit, vaan jokaisen henkilön täytyy olla jatkuvasti tietoinen ja hereillä turvallisuuteen liittyvistä asioista. Kouluissa tämä tarkoittaa ensisijaisesti oppilaita ja opettajia. Kiellot, ohjeet, turvalaitteet ja järjestelmät eivät auta, jos ihminen ei ole asiaa sisäistänyt ja sisäistäminen tapahtuu tietysti kaikkein voimakkaimmin tekemisen kautta – kokemuksellista oppimista. Nyt tarjoamme palvelua, jonka tavoitteena on siis saada lapset takaisin liikkumaan ja kokeilemaan enemmän ja turvallisesti – ELÄMÄÄN! Tarvitaan lumisodan comeback, mutta turvallisesti.

Konkreettista tekemistä jokaiselle

Palvelun tavoitteena on vahvistaa ja syventää oppilaitosten turvallisuuskulttuurin suunnittelua ja turvallisuusuhkien ennakointia. Koulujen turvallisuuskulttuuri täyttää usein vaaditun minimitason eli koulussa on tehty vaaditut turvallisuuteen liittyvät asiakirjat (pelastussuunnitelma, kriisisuunnitelma, järjestyssäännöt, oppilashuollon suunnitelma, toimintaohjeet äkillisiä vaaratilanteita varten jne) sekä kouluissa tehdään vaaditut turvallisuuteen liittyvät harjoitukset esim. poistumisharjoitukset. Harvoissa kouluissa on kuitenkaan panostettu konkreettiseen turvallisuuden ennakointiin esim. tekemällä säännöllistä riskien kartoitusta ja arviointia. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on paneutua nimenomaan riskien tunnistamiseen, ennakointiin ja kartoitukseen sekä opettaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja poistamaan riskejä arjessa – tämä tulee tehdä yhdessä jokaisen oppilaan ja opettajan kanssa! Turvallisuuden parantaminen ei ole projekti vaan päivittäistä työtä!

Muina tavoitteina on lisätä tietoutta laaja-alaisesti oppilaitosten turvallisuuskulttuuriin liittyviin asioista, suunnittelusta, ennakoinnista ja johtamisesta sekä vahvistaa oppilaitosten turvallisuuskulttuurin arviointia ja konkretisoida kehittämistoimenpiteitä. Tavoitteena on, että jokainen sitoutuu yhä paremmin omalta osaltaan ylläpitämään ja kehittämään oppilaitoksen turvallisuutta.

Kuka maksaa ja mistä?

Tällä hetkellä yhteiskunta maksaa seurauksista rahana ja yksittäiset ihmiset kärsimyksinä. Järkevämpää olisi maksaa ennakoivasta työstä ja välttää kärsimykset. Tähän pyrimme. Mutta rahoituksen saaminen kouluilta ja kunnilta on tiukassa – ei pystytä miettimään yhtään huomista pidemmälle, valitettavasti. Olemme hakeneet hankerahoitusta opetushallitukselta ja toivottavasti sieltä jotain saamme, jotta pystymme edes muutamaa kouluyhteisöä auttamaan. Mutta nyt sinulla ja yritykselläsi on mahdollisuus auttaa. Vaihtoehtoja on monia ja lisää saa keksiä!

Lähde lahjoittajaksi!

Haluatko oman kuntasi tai lapsesi koulun turvallisemmaksi. Koulusta riippuen saamme projektin läpivietyä ja prosessin toimimaan hinnalla 5000-15000€/koulu. Ota vastuu omiin käsiisi tai kerää porukka hyvän ja tärkeän asian puolesta!

Lähde kumppaniksi!

Etsimme hankkeeseen pääyhteistyökumppania sekä muita kumppaneita. Tässä on mahdollisuus rakentaa positiivista markkinointia ja samalla osallistua meille kaikille arvokkaan asian eteenpäin viemiseen. Tavoite on aloittaa toiminta Suomesta, mutta samanlaisia lapsia on jokaisessa maailman kolkassa. Tarkoituksemme on jakaa osaamistamme tulevaisuudessa myös globaalisti.

Lähde auttamaan markkinoinnissa!

Turvallisuuden parantamisessa tärkeintä on siis jokaisen ihmisen havahtuminen. Tarkoituksemme onkin saada hankkeellemme mahdollisimman suuri julkisuus. Onko mediasi se, joka haluaa olla tässä mukana? Tavoitteenamme on löytää myös hankkeelle keulakuva, joka auttaa asian perille menemisen nuorten ja lasten pääkoppaan. Olisi sinusta ja joukoistasi keulakuvaksi tai haluaisitko suositella jotain tuntemaasi tahoa?

Teollisuuden turvallisuusjohtaminen ja opetustoimi paiskaavat kättä

Tuotteessamme on yhdistetty yritysmaailman turvallisuusosaaminen ja koulumaailman tuntemus. Hankkeen toisena toteuttajana on Arja Kitola (Tmi Kitola). Arja on toiminut erittäin pitkään työyhteisöjen kehittäjänä erityisosaamisalueenaan opetus- ja sivistystoimen toimintaympäristöt. Itse olen sekä epäonnistunut että onnistunut turvallisuuden parantamisessa teollisuusympäristössä. Jotakin siis olen oppinut sudenkuopista, joita turvallisuuden parantaminen tuo tullessaan sekä miten ne kuopat ylitetään. Koulumaailma tuo mukanaan omat ominaispiirteensä ja sen sudenkuopat puolestaan Arja tuntee erinomaisesti. Tällä yhdistelmällä uskomme luovamme huomattavaa lisäarvoa sekä kouluille että yhteistyökumppaneille. Lähde siis turvalliseen kelkkaamme!

Palvelusta on tehty tarkka kuvaus toimenpiteineen ja kustannusarvioineen opetushallitusta varten. Tarkoituksemme on lähteä pian pyöräyttämään road-show ympäri Suomea. Haluatko tietää aiheesta lisää ja mahdollisesti osallistua – pyydä meidät vierailulle.

Otapa yhteyttä:

Markku: markku.h.pykalainen@gmail.com, p. 040 593 9861

Arja: arja.kitola@tmikitola.fi, p. 050 441 8660

Terveisin, Arja & Markku

-Markku-

Missä mennään 7.5.2014? Lasten turvallisuuden parantaminen markkinoinnin välineenä?