Työsuhde passivoittaa: Puolivallaton mies etsii irtosuhteita!

Kirjoitettu 25.01.2014

Pitkä vakituinen työsuhde konepajateollisuuden kanssa on nyt siis ohitse. 17-vuotta tuli seilattua liiton aallokoissa isoilla lavoilla: Outokumpu, Patria, Metso ja Moventas. Keli oli usein hyvin sumuinen ja niinpä tuntui, että isokin laiva joutui pysähtymään liian usein. Nyt minulle on tarjottu matkalippuja kahteen uuteen paattiin. Lippu on ollut pelkkä menolippu – paluusta ei ole saanut keskustella, tarjottu on siis vakituisia työsuhteita. Noinkin pitkän liiton jälkeen, jonka sain kokea konepajateollisuuden kanssa, en ole valmis heti mihinkään uuteen vakavaan suhteeseen – ainakaan vastaaviin laivatyyppeihin. Tekisi mieli vähän irrotella ja revitellä, kokeilla muutamaa irtosuhdetta ihan vaihteen vuoksi.

Johtaminen ihmetyttää: Bonus-perusteinen irtosuhde ei kelpaa

Tarjotut tehtävät ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja olen niistä kovasti innostunut. Olen ollut heti valmis tarttumaan tehtävään. Haluni on luoda työn tarjoajan kanssa bonus-perusteinen irtosuhde, jonka hinnan suurelta osin työn tulos määrittää. Se ei kumppaniehdokkailleni näytä käyvän.

Toinen työn tarjoajista oli useamman miljardin euron liikevaihdon omaava globaali yritys. Kyse oli avainasiakkuuspäällikön tehtävästä. He olivat kiinnostuneet kokemuksestani ja tulkintani mukaan ennen kaikkea ajatuksistani, joita tämän blogin kautta olen välittänyt. Tarjosin siis vaihtoehtoa, jossa he olisivat antaneet hoidettavakseni jonkun tai joitakin asiakkuuksia bonusperusteisena ostopalveluna. Olin valmis lähtemään välittömästi keskustelemaan heidän kanssaan kasvotusten. Vastaus ehdotukseeni tuli varsin pian: ”Keskustelin toimialajohtajan kanssa ja valitettavasti esittämäsi malli ei sopinut eli vain kuvaamani tapa on mahdollinen.” Ymmärtäisin vastauksen paremmin, jos olisin itse tyrkyttämässä heille osaamistani.

On tässä aloittava yrittäjä ihmeissään. Asiakas halusi osaamistani. Minä tarjoan sitä edullisemmin ja joustavammilla ehdoilla ja lopputulema on, etteivät he halua edes tavata?? Vakituiseen työsuhteeseen siirtyminen olisi vaatinut minun ja perheeni muuttoa toiselle paikkakunnalle. Siihen olisi kulunut iso määrä energiaani, joka olisi ollut pois työnantajalta. Entäpäs kulurakenne – joka viikko joku yritys käy YT-neuvotteluja, kun on henkilöstöä liikaa. Minä tarjosin vaihtoehtoa, jossa puolin ja toisin sopimuksen voi purkaa kuukauden sisällä, jos suhde ei jommallekummalle tuota tarpeeksi lisäarvoa – ei tarvitsisi takiani kuuden viikon YT-neuvotteluja käydä. Lisäksi vaihtoehdossani asiakas maksaisi vain tehdystä työstä ja saavutetuista tuloksista eikä paikallaolosta yrityksessä. Toimeen olisi voitu alkaa saman tien.

Herätkää!

Juuri tähän tuskastuin pitkän vakituisen liittoni aikana. Ihan jokainen tietää, että nykyiset tavat toimia eivät tuota tulosta. Sitten kun yrittää tehdä asioita toisin, niin vastaus on: ”Tosi hyvä idea, mutta ei me voida näin tehdä – emme me ole koskaan näin tehneet, mennään nyt vaan niin kuin ennenkin”? HERÄTKÄÄ!!! No, ette varmaan heränneet. Ei teitä ole herättänyt pitkät tappiokierteet eikä edes konkurssitkaan. Yrityssaneerausmahdollisuus on sinällään todella huono toimintamalli, ettei se tapa toimimattomia yrityksiä – yhä harvempi saneeraus onnistuu. Saneeraus ylläpitää ylikapasiteettia ja jättää pakottamatta monelle ihmiselle tarpeen muuttua ja luoda uutta. Onhan toki saneerauksissa iso positiivinenkin puoli, jotkut sentään uskaltavat muuttua ja selviävät pinnalle. Ei maailmassa enää toimi samat lainalaisuudet kuin ennen, suuri muutos on tapahtunut meissä ihmisissä.

Mutta sellaistapa se on tanssi tässä liitossa tällä hetkellä – yksinäistä ripaskaa toistaiseksi. Minulla elää edelleen naiivi lapsen usko siitä, että minä pystyn muuttamaan maailmaa. Jos haluat olla siinä mukana, niin otapa yhteyttä. Pääsääntöisesti nyt siis kiinnostavat irtosuhteet, mut jos sul joku spesiaalikeissi vaan olis, niin eihän sitä tiedä, vaikka siitä syntyisi jotain vakavampaakin – työsuhde sitten joskus.

Jatkokirjoitus aiheesta: Vakituinen työsuhde passivoittaa

-Markku-

Lue lisää: