Työpaikan vaihto kesälomalla?

Kirjoitettu 15.06.2023

Työpaikan vaihto on monella mielessä tulevina kuukausina. Viimeisen viiden vuoden aikana 60% suomalaisista on hakenut uutta työpaikkaa kesäloman aikana ja vajaa 20% työntekijöistä on aloittanut loman jälkeen uudessa työpaikassa.. Eipä pidättele lomaltapaluuraha enää vanhassa työpaikassa, kuten 70-luvulla ajateltiin. Tuolloin 10% kk-palkka lomaltapaluurahana oli toimiva – enää ei 50%:a vaikuta mihinkään. Työelämä on muuttunut.

Työpaikan vaihtoa ei ehdi arkena miettiä

Tästä voinee vetää johtopäätöksen, että moni meistä on töissä ihan väärässä paikassa tai väärässä tehtävässä. Koska arki on niin hektinen ja palautua ei muisteta arjessa, aivojen kapasiteetti ei riitä tunnistamaan tilannetta juuri muulloin kuin lomalla. Hyvin monella ihmisellä stressi on normaali olotila. Jatkuva stressi horjuttaa muistia ja keskittymiskykyä, heikentää unenlaatua ja pitää yllä levotonta ja ärtynyttä mielialaa. Elimistössä jylläävät kortisoli ja adrenaliini – ei tunnu hyvälle, ahdistaa. Ratkaisuksi valitettavasti usein osoittautuu se, että vauhtia vaan lisätään ja ajattelu kapeutuu entisestään. Mutta onneksi näyttää siltä, että edes lomalla ihmiset pysähtyvät miettimään, mitä elämältään haluavat.

Pystytkö hoitamaan itsellesi tärkeät arvot haluamallasi tavalla?

Mitä elämältäsi ja sitä kautta työelämältäsi haluat? On helppo luetelle kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista. Valitettavasti niitä kaikkea et voi saada. Saadaksesi jotain, monesta asiasta on luovuttava! Mieti ympärilläsi olevia ihmisiä. Mieti kuka on tehnyt mielestäsi menestyksekkäimmän uran, jota katsot ehkä jopa hieman kadehtien. Mitä luulet – missä jamassa on hänen parisuhteensa tai fyysinen/psyykkinen kunto? Mieti seuraavaksi sitä tyyppiä, joka on aina tiukassa kunnossa. Maraton menee heittämällä milloin vain ja penkistä nousee 100kg. Mitenkäs hänen työuransa on edennyt – entäpä parisuhde? Kolmanneksi mieti sitä perhekeskeistä tyyppiä, jonka parisuhde on varmasti kunnossa. Mites hänen työura tai oma kunto?

Monia esimerkkejä varmasti tunnistat, jotka ovat hoitaneet kaikki nuo kolme osa-aluetta oikein mallikkaasti, mutta montako sellaista ihmistä tunnistat, jotka ovat hoitaneet nuo kolme osa-aluetta ”huipputasolla”? Tuossa listassa oli vain kolme elämän arvoa: työ, parisuhde ja oma hyvinvointi. Listaa on helppo jatkaa: omat vanhemmat, ystävät, lapset, harrastukset, itsensä kehittäminen,…

Jos toistuvasti teet samat ratkaisut elämässäsi, on turha odottaa eri lopputulosta.

Pointtini ei ole se, että kenenkään pitäisi pystyä hoitamaan kaikki nuo arvoihin liittyvät asiat huipputasolla. Mutta silti näen usein, että ihminen odottaa itseltään, että hoitaisi ihan jokaisen arvon huipputasolla. Tärkeää on se, että aidosti pysähdyt miettimään, mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja ja miten ne näkyvät esimerkiksi kuluneen vuoden kalenterissa. Mieti rauhassa, mistä mahdollinen pahoinvointisi johtuu ja millaista muutosta haluat aidosti elämääsi. Todennäköisesti muutos vaatii luopumista jostain sinulle tärkeästä. Todella harvasta meistä on suorittamaan kaikki itselle tärkeät arvot huipputasolla. Liian usein näen työnohjaajana, että työnantajaa vaihdetaan siinä toivossa, että elämä johonkin muuttuisi. Ei se muutu, jos sinä et muutu. Jos toistuvasti teet samat ratkaisut elämässäsi, on turha odottaa eri lopputulosta. Onnea työnhakuun – toivottavasti saavutat haluamasi muutoksen.

 

Lue lisää: Lomakausi – aika palautumiseen