Markku

Valmentajaesittely – Markku Pykäläinen

Kirjoitettu 20.09.2021

Diplomi-insinööri, jota kiinnostaa ihmisten mieli ja käyttäytyminen. Perhekeskeinen erämies, joka kasvattaa koiria ja harrastaa frisbeegolfia. Käytännönläheinen valmentaja, joka pystyy hyppäämään monenlaisten valmennusryhmien pariin.

Lujuuslaskijasta työhyvinvoinnin suurlähettilääksi

Markku Pykäläinen on edennyt polkua, joka ei ole ehkä ollut se ihan tavanomaisin mutta monien vaiheiden jälkeen Markku on löytänyt itselleen arvojaan vastaavan, merkityksellisen työn. Lapsuudenkoti Lapissa ja perhetausta vaikuttivat paljon Markun valintoihin nuorempana ja näkyvät edelleen siinä minkälainen hän on. Vanhemmat painottivat yliopisto-opintojen tärkeyttä ja Markku hakeutuikin Ouluun opiskelemaan konetekniikkaa. Suurin mielenkiinto olisi ollut tietotekniikkaa kohtaan ja alun perin Markku ajattelikin vaihtaa pääainetta. Opiskelu tuntui kuitenkin mukavalta ja etenkin siihen vaikutti ympärillä ollut opiskelijaporukka. Ryhmädynamiikalla ja ympärillä olevilla ihmisillä oli siis suuri vaikutus siihen, että Markku jäi Ouluun ja valmistui lujuuslaskijaksi.

Valmistumisen jälkeen Markku eteni Metsolle työtehtäviin, jotka edellyttivät vuosien ajan matkustamista ympäri maapalloa. Tehtävät olivat asiantuntijatehtäviä sekä asiantuntijaorganisaation johtamista. Suuri määrä matkustamista johti arvoristiriitaan perheen ja työn välillä sekä työuupumukseen. Markku hakeutui Moventakselle tuotantopäälliköksi sekä myöhemmin Valmetille tehtäviin, joissa matkustamista ei vaadittu. Markku ehti johtaa yli kuusi vuotta 80-120 henkilön tuotanto-organisaatioita toimintoina koneistus, kokoonpano ja logistiikka. Tärkeintä Markulle johtamisessa on ollut aina ihminen ja ihmisen toiminta ryhmässä. Kiinnostus ihmisen mielen ilmiöihin syntyi vahvana oman uupumuksen ja sitä seuranneiden johtamistehtävien kautta ja niinpä Markku suoritti EMBA-tutkinnon sekä myöhemmässä vaiheessa työnohjaajakoulutukseen. Ajatus toisen tyyppisestä työurasta ja yrittäjyydestä oli siis herännyt. Oli tullut idea Hyvinvoinnin Suurlähettiläistä ja tavoitteesta tehdä työelämästä paikka, jossa kaikkien on hyvää elää toistensa kanssa.

Käytännönläheinen, rohkea valmentaja

Valmennuksissa Markku ammentaa paljon omista kokemuksistaan esimiestyöstä sekä erilaisista tilanteista, joita työyhteisöissä on tullut vastaan. Ryhmädynamiikan ja itsetuntemuksen kehittäminen ovat keskeisiä teemoja, joihin valmennuksissa keskitytään.

Valmentajana Markku kertoo olevansa rohkea eikä pelkää kohdata vaikeitakaan aiheita. Hän haastaa arkista ajattelua ja tuo uusia näkökulmia keskusteluun mukaan käytännönläheisellä tavalla. Valmennuksiin Markku valmistautuu huolella, mutta on joustava eikä noudata liikaa suunniteltua kaavaa, jos kokee ryhmän haluavan mennä toiseen suuntaan.

”Työelämän ilmiöiden syvällinen ymmärtäminen ja oivalluksien jakaminen on Markun vahvuus, jota voi hyödyntää mille tahansa toimialalle. Valmentajana Markulla on taito antaa aikaa myös hiljaisuudelle ja jokaisen omalle prosessille.”

”Markku on sinnikäs ja pitkäjänteinen valmentaja, jolla on vankka teoriapohja muutoksen valmentamiseen.”

”Markku on rohkea valmentaja. Hän uskaltaa herätellä jämähtäneitäkin puurtajia. Se on erikoista, että Markku on ensimmäiseltä koulutukseen kovinta insinööriydintä, nimittäin lujuuslaskija, ja sen lisäksi työskennellyt pitkän aikaa teollisuudessa. Silti hän on innostunut ihmisistä ja siitä, miten ihmisiä tulisi johtaa tai miten ihmiset käyttäytyvät.”

Työn vastapainona harrastukset ja perhe

Markku Pykäläinen kertoo olevansa etuoikeutettu, kun saa tehdä työtä, josta pitää ja jonka kokee olevan enemmän harrastus kuin työ. Vapaa-ajan harrastukset ovat kuitenkin tärkeää vastapainoa työlle ja yrittäjyydelle. Syksyllä Markku suuntaakin usein metsästysreissuille yhdessä koirien kanssa. Koirien kouluttaminen ja kasvattaminen ovat Markulle myös hyvin tärkeää, ja koirien kanssa havaitseekin usein hyvin samantyyppisiä ilmiöitä kuin ihmisten kanssa työskennellessä. Myös perheen yhteinen aika on arvokasta ja yhdessä käydään muun muassa heittämässä frisbeegolfia.

Markun LinkedIn-sivulle pääset tästä