Lean - hukka piilossa

Lean – hukka piilossa

Kirjoitettu 13.10.2021

Lean-kulttuurin kehittämisen yksi tärkeimmistä asioista on ymmärtää, mistä syntyy oman sekä koko yhteisön toiminnan hukat. Hukalla tarkoitetaan asiakkaan silmissä tuhlattua aikaa, josta asiakas ei ole valmis maksamaan. Hukat ovat erinomaisia piiloutumaan, niitä ei välttämättä helposti huomaa. Perinteisesti toimintaprosesseista kuvataan vain arvoa tuottavat hetket, mutta tyypillisesti näitä hetkiä koko toiminnasta on vain alle 10%. Usko tai älä – sinunkin toiminnastasi yli 90% on asiakkaan silmissä todennäköisesti hukkaa.

Ylituotanto on suurin hukka

Ylituotannolla tarkoitetaan kaikkea sitä tekemistä, jota tehdään ”etupeltoon” vastoin asiakkaan tilausta ja tarvetta. Ylituotanto luo keskeneräistä työtä, lisää varastoinnin tarvetta sekä liikettä ja etsimistä. Asioita ei saada kerralla valmiiksi, vaan sama työ joudutaan aloittamaan monta kertaa uudestaan. Mitä enemmän on keskeneräistä työtä, sitä enemmän syntyy unohduksia ja virheitä. Palloja on ilmassa aivan liikaa. Työntekijät stressaantuvat ja virheitä syntyy entistä enemmän, jonka jälkeen aikaa kuluu niiden korjaamiseen. Yllä esitetyt hukat voivat esiintyä toki ilman ylituotantoakin. Mainittuja hukkia on: varastointi, kuljetus, liike, odotus ja virheet.

Hukka piilee myös asiantuntijatyössä

Tuotantotyössä hukka on vielä kohtuullisen helposti havaittavissa. Lattialla on paljon tavaraa, materiaali ei kierrä ja varastot pursuavat. Asiantuntijatyössä ylituotanto on kovalevyllä tai pilvessä. Raportteja tehdään niin paljon, ettei kukaan ehdi niitä lukea. Asioita yliprosessoidaan – tehdään ylilaatua tai enemmän kuin asiakas tarvitsee. Osaamista alihyödynnetään esim. siten, että palavereissa on ihan liikaa osallistujia ja niihin tullaan huonosti valmistautuneina. Suurin osa ajasta menee siihen, että raportoidaan toisille mitä on tehty. Kehitystyötä ei ehditä tehdä, vaan aika kuluu tulipaljojen sammuttamiseen.

Chempoliksen hukkien metsästykseen pyydettiin asiakas mukaan

Hyvinvoinnin Suurlähettiläät on tehnyt pitkään Lean-kehitystyötä Chempoliksen kanssa. Arvovirtoja on kuvattu 15min tarkkuudella ja hukkia on metsästetty. Mukaan hukkien metsästykseen saatiin myös asiakas – Fortum (Bio2X). Kukapa muu parhaiten tietää, mistä asiakas ei ole valmis maksamaan kuin asiakas itse. Katso tästä Chempoliksen asiakaskokemus.

Kokemuksemme Lean-projektien toteutuksesta

  • 2008 Moventas Gears Oy, ”Greenfield” tuotantolaitoksen perustaminen Lean-periaatteiden mukaisesti
  • 2009-2010 Moventas Gears Oy, Tuotetestausprosessien kehitys globaalisti (7 koeajokenttää Suomessa ja Pohjois-Amerikassa)
  • 2014 Valmet Oy, Asiakkaalle tarjottavan testauspalveluprosessin kehittäminen
  • 2015-2016 Valmet Oy, Uuden tuotteen (viiranvaihtolaite) tilaus-/toimitusprosessin kehittäminen
  • 2016-2018 Valmet Oy, Imu-, valu- ja putkitelavalmistusprosessin (tilauksesta toimitukseen) kehittäminen
  • 2020-2022 Chempolis Oy, Tilaustoimitusketjun kapasiteetin nosto
  • 2021- Checkmark Oy, Tilaustoimitusketjun kehitys

Lue lisää: