palautuminen

Onnistuuko palautuminen?

Kirjoitettu 21.01.2020

Yleinen havainto työssäjaksamiseen liittyvissä FirstBeat-mittauksissa on se, että harva ihminen palautuu työpäivän aikana juuri lainkaan. Palautuminen työpäivän aikana kestää mitatuilla yleensä vain muutaman minuutin ajan. Stressitila on siis aivoissa päällä koko ajan. Lyhytaikaisella stressillä on paljon hyviä vaikutuksia, mutta hyvin usealla stressitila on jatkuva.

Hetkittäinen stressi on hyvästä, pitkittynyt pahasta – huomioi palautuminen!

Katri Saarikivi kertoo Ylen haastattelussa, että kaikki on mainiosti niin kauan, kun stressi kestää vain hetken. Jos malja kuitenkin täyttyy yli äyräiden, stressin alun perin myönteiseksi tarkoitettu vaikutus kääntyy päälaelleen. Stressin pitkittyessä välittäjäaineita, kuten dopamiinia ja noradrenaliinia, erittyy liikaa. Silloin ne eivät enää tue, vaan päinvastoin häiritsevät aivojen toimintaa. Voidaan sanoa, että sisäinen pomomme menee pois päältä. Esimerkiksi tunneimpulssit ryöpsähtävät herkemmin esiin. Suunnitelmallinen toiminta tai monimutkainen ajattelu eivät onnistu. Lisäksi tarkkaavaisuutemme ja muistimme heikkenee.

Tiedostomattamme ajamme siis aivojen käyttöasteen alas ja ihmettelemme, miksi asiat eivät oikein luonnistu!

Tiedätkö mitkä asiat vievät sinun elimistösi palautumisen tilaan?

Omaa tilannetta on hyvä aika-ajoin tarkastella esimerkiksi FirstBeat-mittausten avulla. Omista kokemuksistani ensimmäinen oli se, että palautumista ei tapahdu lainkaan edes vapaa-ajalla – töistä puhumattakaan. Tuolloin olin ajanut itseni loppuun ja jotain oli pakko tehdä. Olin ajatellut, että liikunta tekee hyvää ja treenasin suht kovaa kuntosalilla. Mittaukset osoittivat kuitenkin, että kuntosalitreeni ei minun kohdalla johtanut palautumiseen. Vaihdoinkin tämän takia liikkumiseni korkeampisykkeiseen lenkkeilyyn sekä ryhmäliikuntaan. Ja minulla se toimi erinomaisesti.

Toinen selkeä havainto on joogan vaikutus palautumiseen. 1,5h joogaharjoituksen vaikutus yönaikaiseen palautumiseen on minun kohdallani dramaattinen. Yhden joogan jälkeisen yön ansiosta koko viikon palautuminen nousee hyvälle tasolle. Alla oleva kuvaaja on ajalta, jolloin kaikki on mainiosti. Joogan vaikutus näkyy ensimmäisen yön kohdalla.

 

Halutko tietää oman jaksamisen tilasi tai panostaa laajemmin työyhteisösi jaksamiseen. Lue tästä lisää: Työssäjaksamisen kehitysprosessi

– Markku –

 

Lisää aiheesta: