Esimiehen tärkein taito

Esimiehen tärkein taito?

Kirjoitettu 07.02.2019

Mitä taitoja esimies tarvitsee? Minulta usein kysytään: ”Kerro lyhyesti, mikä on mielestäsi esimiehen tärkein taito ja miten se opitaan?”. Tässä vastaus nyt tulee.

Mikä on tärkein taito?

Mielestäni esimiehen ehdottomasti tärkein taito on kyetä havainnoimaan ja analysoimaan omaa käyttäytymistään ja ajatteluaan (reflektointi). Lisäksi on kyettävä tunnistamaan ympärillä tapahtuvia ilmiöitä yksilöissä sekä ryhmissä. Tämän jälkeen tarvitaan ”enää” hyvää tahtoa muuttaa oma käyttäytyminen joustavasti jokaisessa tilanteessa palvelemaan yhteisön ja työnantajan etua, vaikka se välillä olisikin oman edun tai ajattelun vastaista.

Miten esimies voi oppia tämän?

Ihmisen käyttäytymisen muutos vaatii tyypillisesti pidemmän prosessin. Ensin asia on tiedostettava, sitten käsitettävä oikeasti ja sen jälkeen kokeiltava erilaisia käyttäytymismalleja käytännössä. Tällaisen oppimisprosessin toteuttaminen itsekseen on meille monelle käytännössä mahdotonta ja se jää toteuttamatta. Tarvitaan läheisten työkavereiden tukea ja sparrausta sekä usein myös ulkopuolista valmentajaa. Lisää voi lukea vaikkapa täältä ja hieman monisanaisemmin asia on kerrottu myös videolla.

 

Aiheeseen liittyvää:

– Markku –