Suorituksen johtaminen: Ryhmän kiinteys

Suorituksen johtaminen – ryhmän merkitys

Kirjoitettu 03.06.2015

Ryhmän kiinteydellä on ratkaisevan tärkeä rooli ryhmän suorituskyvyssä. Näin on, mikäli uskomme A. Carronin kokoamaa yhteenvetoa erilaisista ryhmän suorituskykyyn liittyvistä tutkimuksista. Tyypillisesti suorituksen johtamisen ajatellaan usein olevan tavoitteiden asettamista, puuttumista, delegointia ja viestintää. Onhan se sitäkin, mutta ne eivät tuota tulosta, mikäli ryhmä ei ole kiinteä. Suorituksen johtaminen on siis ennen muuta ryhmän kehittämistä ja ihmisten johtamista, mikä tekee siitä haastavaa.

Kiinteys – Voimat, jotka pitävät sinut ryhmässäsi

Mitä ryhmän kiinteydellä tarkoitetaan? Kiinteydellä tarkoitetaan kaikkia niitä voimia, jotka johtavat jäsenen pysymiseen ryhmässä. Kiinteys näkyy myös tyytyväisyyden kokemuksena siitä, että ryhmä tyydyttää jäsentensä tunnetarpeita. Ratkaisevaksi osaamiseksi siis tuleekin tunneälykkyys sekä kyky johtaa omia ja toisten tunteista.

Tehtävää sekä tunnetta

Koko ryhmän elinkaaren aikana, mutta varsinkin muodostumisvaiheessa, ryhmää koossapitävä voima on itse tehtävä. Koskaan ei pidä unohtaa kumpaakaan – tehtävää eikä tunnetta. Tehtävän kautta muodostuvaan ryhmän kiinteyteen vaikuttavat asiat (Leon Festinger):

  • työtehtävät koetaan mielekkäinä
  • tapa suorittaa työtehtäviä koetaan onnistuneina
  • työ antaa mahdollisuuden kehittää omia taitojaan
  • ryhmän koetaan olevan yhtenäinen tehtävää suorittaessa – pelataan samaan maaliin
  • ryhmällä on yhteinen näkemys mitä tehdään ja millä tavalla
  • ryhmän jäsenet ottavat yhtäläisen vastuun tehtävien suorittamisesta ja työn sujuvuudesta

Vasta tehtävää suoritettaessa jäsenten välille alkaa muodostua tunnesuhteita. Tunnesuhteilla tarkoitetaan ryhmän sisäisiä henkilökemioita. Tehtävän kautta muodostuvaan ryhmän kiinteyteen vaikuttavat asiat (Leon Festinger):

  • ryhmän jäsenet nauttivat yhdessäolosta muiden ryhmän jäsenten kanssa
  • ryhmän koetaan olevan yksi tärkeimmistä ryhmistä jäsenilleen
  • ryhmässä on toisilleen hyviä ystäviä
  • ryhmässä arvostetaan kaikkien mielipiteitä – erilaisiakin
  • ryhmän jäsenet haluavat viettää aikaa yhdessä myös työn ulkopuolella

Suorituksen johtaminen on ensiksi näiden asioiden kuntoon laittamista. Kun nämä ovat kunnossa, on helppo sopia yhteisistä tavoitteista ja mittareista, sopia kuinka niistä viestitään, millä periaatteilla delegoidaan jne.

Kiinteyden tekstuuri vaikuttaa yksilön tapaan toimia

Pohditaan vielä vaikkapa tappioputkessa olevaa urheilujoukkuetta. Usein pienryhmänä on joukko pelaajia, jotka eivät mahdu avauskokoonpanoon. Jos ryhmän koossapitävänä voimana on pelkästään yksilön tehtävä (menestyä urheilijana kyseisen ryhmän kautta), on tällaisen pienryhmän helppo lähteä kritisoimaan valmentajaa tai kokoonpanossa olevia pelaajia. Jos puolestaan kiinteyden koossapitävänä voimana ovat sosiaaliset tunnesuhteet, kyseisen roolin pelaajien keskittyminen voi kohdistua koko joukkueen tukemiseen. Pakkohan tähän on heittää fiilistelypalaksi loistava esimerkki kyseisestä roolista vuodelta 1995 – ladies and gentlemen: Jukka Tammi.

Mihin teidän ryhmänne kiinteys pohjautuu?

Työelämässä tätä voi pohtia omalta kohdaltaan jokainen vaikkapa toimintana YT-tilanteessa. Lähdetkö varmistamaan, että pelastat oman työpaikkasi vai lähdetkö tukemaan ryhmääsi kohti parempia suorituksia?

Summeerauksena: ryhmän kiinteys on seurausta yksilön kokemasta vetovoimasta sekä tehtävään että ryhmän jäseniin sosiaalisesti. Lisäksi kiinteys on seurausta myös ryhmän yhtenäisyydestä tehtävää suoritettaessa sekä sosiaalisesti.

Kiinteys

Kiinteys – moninaista ja dynaamista

Mutta koska tämä on ryhmädynamiikkaa – kiinteyskin on hyvin dynaaminen käsite. Hyvin kiinteä ryhmä voi erilaisten tapahtumien seurauksena muuttua nopeastikin hyvin hajanaiseksi. Lisäksi voi olla niinkin, että erittäin hajanainen ja yksilökeskeinen ryhmä menestyy tehtävässään erinomaisesti. Näin se vain on. Pokerissakin toisinaan voittaa 27offareilla ässäparin – mieluummin kuitenkin pelaan ässäparilla.

Ajatusten taustalla jälleen kerran loistava Rovion Esan kirja ”Ryhmäilmiöt liikunnassa”.

– Markku –

Lue lisää:

Päivitetty 7.9.2024